Results 1 to 3 of 3

Thread: Sound Card DAC + LFI problem

  1. #1
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Dayton, Ohio
    Posts
    72

    Default Sound Card DAC + LFI problem

    I finished building my Sound Card DAC few days ago, tuned the offset to 0V on all six channels with no sound playing and then played the max.wav with the volume all the way up and tuned the gain to +5V on all six channels. Started up the "LFI_Player_V1_1_6_EzAudDAC.exe", opened up the ILDA test patten and hit the play button and I got no voltage change on any of the six channel when I measured with my Fluke 117.

    I believe it has something to do with my USB ports not being mapped to COM ports. I tried COM1, COM2, COM3, and COM4. Also every time I hit apply I got this error in the log file:
    Code:
    OnButtonComApply(): COM Setup() failed.
    Handshaking is set on Hardware (RTS/CTS), so it is on.

    I am planning on getting either Spaghetti or Pangolin FB3 later, but when building I wanted to use LFI Player for the testing. Did I miss something in the LFI Player settings? (Attached pictures and important LFI Player config and log files)

    EzAudDac.txt:
    Code:
     EzSound Dac Driver V1.05 by Andrew Kibler
     Loading file: C:\Documents and Settings\Chad\My Documents\Downloads\LFI_Player_V1.1.6\EzAudDac.ini
     Searching for sounds cards.. 
     Sound Card 1 : USB Multi-Channel Audio Device
     Sound Card 2 : Realtek HD Audio output
     Found 2 Sound Cards. 
     SoundCard 1 Initializing... 
     SoundCard 1 Initialized. 
        Speakers:8 
        Latency:3 ms
        Minbuf:43ms
     SoundstreamCreated. (2952790017)
     SoundOutputStarted
     Sound init done.
    Exiting
    EzAudDac.ini:
    Code:
    [Sound Card Selection]
    UseCardNumber=1
    
    LowLatencyBuffering=no
    ;not all programs work smoothly with minimal buffering, try yes if you have a hyperthreading
    ; or dual core computer and like to try to speed up timing.
    ; yes works with zoof games, LDS, HE-Laserscan
    ; no works best with LazyMame, LFI player
    
    SampleRate=48000    
    ;choose a standard samplerate that your card can handle 44100, 48000, 96000 etc.
    
    
    RepeatFrameWhenOut=no
    ;'yes' or 'no'
    ;Repeats the last frame displayed if the program doesn't feed another frame in time
    ;  if 'no', then the DAC output goes to 0 until a new frame is fed.
    
    
    
    [Channel Invert]
    ;enter 'yes' to invert the channel output, 'no' otherwise.
    X=no
    Y=no
    R=yes
    G=yes
    B=yes
    I=yes
    
    [Channel Selection]
    ;Enter the desired output chanel number (1-8 only) of the signals:
    X=1
    Y=2
    R=3
    G=4
    B=5
    I=6
    AL=7
    AR=8
    LFI_Player_log.txt:
    Code:
    OnInitialUpdate(): Initial values restored.
    OnInitialUpdate(): COM Setup() failed.
    OnInitialUpdate(): COM SetupHandshaking() failed.
    Device_EZAUDDAC::EzAudDacInit() - Found 1 audio devices.
    Starting program LFI_Player from directory
    C:\Documents and Settings\Chad\My Documents\Downloads\LFI_Player_V1.1.6
    Entering OnFileClosetracklist()
    Writing the following values to LFI_Player.ini:
              BasePort: 0x0
          DisplayLaser: 1
         DisplayScreen: 1
           FlickerFree: 1
        InvertBlanking: 0
          ScriptRepeat: 1
       Blank/Clip View: 0
           GlobalDelay: 0
            LaserScale: 100
         VerticalScale: 100
         BlankingShift: 4
          DisplayTimer: 60
             ColorMode: 0
             MasterRed: 100
           MasterGreen: 100
            MasterBlue: 100
       TTLThresholdRed: 50
     TTLThresholdGreen: 50
      TTLThresholdBlue: 50
          InvertBitmap: 0
          Frames2Write: 350
         RecordPalette: 0
            RecordView: 1
          FadeInFrames: 1
         FadeOutFrames: 1
     GlobalFrameRepeat: 1
         MoveIncrement: 1000
       RotateIncrement: 5
         ZoomIncrement: 1000
            Drag Speed: 1
          Drag Inertia: 200
     Points Per Second: 18000
        Beam X1 Origin: 0.15
        Beam Y1 Origin: 0.4
        Beam X2 Origin: 0.85
        Beam Y2 Origin: 0.4
         Beam 1 Height: 0.35
         Beam 2 Height: 0.35
             Beam 1 On: 1
             Beam 2 On: 1
       Beam 1 Invert X: 0
       Beam 2 Invert X: 1
         Beam YAG View: 0
             Beam Mode: 0
     Content Directory: C:\Laser\
      Main Window Left: -32000
       Main Window Top: -32000
     Main Window Right: -31840
    Main Window Bottom: -31969
     Left Preview Edge: 267
        COM Port Index: -1
       Baud Rate Index: 2
       Data Bits Index: 3
          Parity Index: 0
       Stop Bits Index: 0
      Hand Shake Index: 2
       Use Serial Port: 0
    Terminating program LFI_Player...
    LFI_Player.ini:
    Code:
    LFI_Player Configuration Data File, Version 1.1.6
    PORT_BASE_ADDRESS=0
    DISPLAY_LASER=1
    DISPLAY_SCREEN=1
    FLICKER_FREE=1
    INVERT_BLANKING=0
    SCRIPT_REPEAT=1
    BLANK/CLIP_VIEW=0
    GLOBAL_DELAY=0
    LASER_SCALE=100
    VERTICAL_SCALE=100
    BLANKING_SHIFT=4
    FRAME_DISPLAY_TIMER_VALUE=60
    COLOR_MODE=0
    MASTER_RED_INTENSITY=100
    MASTER_GREEN_INTENSITY=100
    MASTER_BLUE_INTENSITY=100
    TTL_THRESHOLD_RED=50
    TTL_THRESHOLD_GREEN=50
    TTL_THRESHOLD_BLUE=50
    DISPLAY_INVERT=0
    RECORD_FRAMES_TO_WRITE=350
    RECORD_PALETTE_TYPE=0
    RECORD_VIEW_TYPE=1
    NUMBER_FADE_IN_FRAMES=1
    NUMBER_FADE_OUT_FRAMES=1
    GLOBAL_FRAME_REPEAT=1
    MOVE_INCREMENT=1000
    ROTATE_INCREMENT=5
    ZOOM_INCREMENT=1000
    DRAG_SPEED=1
    DRAG_INERTIA=200
    OUTPUT_PPS=18000
    BEAM_ORIGIN_X1=0.150000
    BEAM_ORIGIN_Y1=0.400000
    BEAM_ORIGIN_X2=0.850000
    BEAM_ORIGIN_Y2=0.400000
    BEAM_HEIGHT_1=0.350000
    BEAM_HEIGHT_2=0.350000
    BEAM_ON_1=1
    BEAM_ON_2=1
    BEAM_INVERT_X1=0
    BEAM_INVERT_X2=1
    BEAM_YAG_VIEW=0
    BEAM_MODE=0
    CONTENT_DIRECTORY_NAME=C:\Laser\
    MAIN_WINDOW_LEFT=-34
    MAIN_WINDOW_TOP=4
    MAIN_WINDOW_RIGHT=1002
    MAIN_WINDOW_BOTTOM=616
    LEFT_PREVIEW_EDGE=267
    COM_PORT_INDEX=2
    BAUD_RATE_INDEX=2
    DATA_BITS_INDEX=3
    PARITY_INDEX=0
    STOP_BITS_INDEX=0
    HAND_SHAKE_INDEX=2
    USE_SERIAL_PORT=0
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Testing7.jpg  

    Testing6.jpg  

    Testing3.jpg  

    Testing2.jpg  

    Testing1.jpg  


  2. #2
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    30

    Default

    Was your DB25 cable (ILDA) connected correctly from the correction amp to the PC... Im buying parts to build a soundcard DAC myself..

  3. #3
    mixedgas's Avatar
    mixedgas is online now Creaky Old Award Winning Bastard Technologist
    Infinitus Excellentia Ion Laser Dominatus
    Join Date
    May 2007
    Location
    A lab with some dripping water on the floor.
    Posts
    9,433

    Default

    If you have not already done so, Turn on laser emission in LFI player....

    That is a common item missed.

    Turn off all the 7.1 settings, revert the card to 5.1 surround, turn off any echo processing in the sound card dac setup software, and if you have Win 7 there are issues with the sound card dac under certain circumstances that are not a LFI player issue. There is a good thread at Laser Pointer Forums on this one.

    You should not being seeing com errors that you can not just hit enter/click and skip over. Something is possibly conflicting on your USB.

    The Aud card does not call USB functions as a com port. Are you running a com port redirector or other custom software?

    Please let us know what you find, I am beginning to see the nails in Sound Card DACings coffin.

    If you want a better alternative for use with LFI, this works:

    http://www.fab-favreau.com/index.php...enLaserShowDAC

    Chris might still have some bare boards.


    Steve
    Last edited by mixedgas; 03-11-2012 at 12:58.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •