Results 1 to 2 of 2

Thread: HeNe laser strobing?

  1. #1
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    mid michigan
    Posts
    792

    Default HeNe laser strobing?

    I was playing with one of my HeNe lasers and it's 12 volt supply started screaming like it had a shorted output but the tube light up just fine with a beam, i switched out the supply with another 12 volt model and ran for a few seconds are then started strobeing fairly fast, the laser is 5 mw and the power supply is well with in the power need but i tried a second ac powered supply that has a higher current and it did the same thing. the ballast resistor seems to test ok while it's not energized, it's a 75k ohm resistor. i rewired every thing and no change, that has me suspecting the ballast resistor. maby it's arcing over on the inside? I have not had a laser fail this way and it did work well and does not have a lot of time on it. I don't have any spare ones ballast resistors to sub out so before i order one i wanted to pass this by you guys
    Polk SDA SRS, Parasound HCA 3500, Luxman M117, Onkyo 504, 7.62X39, sometimes a ball on a string is the greatest of toys for us nonhuman types. oh and some lasers, lots of lasers

  2. #2
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    mid michigan
    Posts
    792

    Default

    Confirmed the ballast resistor is shorting out, one of the rare times i see a resistor failing like this
    Polk SDA SRS, Parasound HCA 3500, Luxman M117, Onkyo 504, 7.62X39, sometimes a ball on a string is the greatest of toys for us nonhuman types. oh and some lasers, lots of lasers

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •